Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > КООПЕРАТИВНА ДЕРЖАВА — НОВЕ МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ

Реалізація таких завдань здатна ліквідувати диктат кредитних грошей, бо нині вся сучасна світова економіка побудована на основі позикового відсотка або, інакше кажучи, кредиту.

Невеличкий відступ. Схоже, колись неможливе далі стає неминучим. Ті самі США у серпні 1971 року поставили тоді вже вкрай доларизований світ на хибний шлях, коли законодавчо відмовилися забезпечувати паперову доларову масу власним золотим запасом. Відтоді почалася вакханалія безперебійної роботи друкарського верстата без жодних реальних зобов’язань перед зовнішнім світом. Зараз тільки дуже наївна людина вважає, що сьогоднішня економіка, як і півтора сторіччя тому, працює за принципом: «товар – гроші – товар». Парадоксальна нова формула «гроші – гроші» коротша та «ефективніша». Клопітка ланка у вигляді виробництва реальних товарів, що мають для людей реальну корисність у звичному сенсі цього слова, стрімко витісняється з так званої глобальної економіки.

Матеріальний зв'язок між ціною і корисністю речі як їжі, одягу, житла, засобів пересування чи послуги як засобу задоволення будь якої реальної потреби йде в небуття точно так, як колись пішов у небуття зв'язок між номіналом монети і масою закладеного в ній дорогоцінного металу. Таким же чином речі нового століття позбуваються усякої своєї користі. Єдина споживча здатність, єдина корисність, що зберігає сенс в економіці нового часу, – це їх можливість бути проданими.

Немає жодного сумніву, що рано чи пізно велетенська піраміда емісійних, нічим цінним не забезпечених грошей завалиться і поховає під собою неадекватну практичному глуздові сучасну світову економіку «позикового відсотку», а з нею більшість країн так званого «першого» світу, які через міжнародні банківські структури граються в надування фінансових бульб і цей “захоплюючий” для багатьох процес став зараз майже не головним «виробництвом» прибутку. Загальна віра у можливість продати повітря у вигляді акцій, опціонів, ф'ючерсів і численних інших так званих фінансових інструментів стає головною рушійною силою «нової» економіки і основним джерелом «паперових» за походженням статків окремого досить вузького прошарку підприємливих громадян. І причина тут тільки одна — безмірна зажерливість володарів таких капіталів, зовсім очманілих від спекулятивних надприбутків.

І тільки кооперативна економіка нового типу зможе розірвати хибний ланцюжок «гроші – гроші» та повернути економічне життя до звичної для нас усіх формули «товар – гроші – товар».

Але повернемося до наших завдань. Крім ліквідації диктату кредитних грошей, запропоновані фінансові новації дадуть поштовх до реального кількісного і якісного реформування системи податків та їх адміністрування. І, як наслідок, відбудеться повне перезавантаження податкової системи держави.

Поясню. Із запровадженням відсотка здешевлення грошей на їх перестій уся «замортизована» вартість грошей поповнить рахунки державного бюджету. Якщо отримана бюджетом сума буде чималою, це означатиме, що фінанси в країні обертаються недостатньо швидко. Та навіть у такому випадку ці кошти наповнять бюджет країни лише частково. Чому частково? Бо на поповнення іншої частки бюджету, на противагу амортизаційним грошовим відрахуванням, «працюватиме» ще один податок — податок з обороту. Щоразу при визначеному розмірі річного державного бюджету ці два податки «працюватимуть» між собою, як терези: якщо доля першого податку збільшується (коли гроші рухаються в економіці недостатньо жваво), збір податку з обороту має знизитися коштом певного «гальмування» виробництва і споживання. І навпаки: якщо перший складник бюджету зменшується коштом прискорення руху фінансів, другий складник обов’язково має збільшитися коштом зростання ВВП (внутрішнього валового продукту). У разі переважування умовних терезів у першому випадку економісти разом із фінансистами повинні терміново відкоригувати рух економіки країни так, щоб забезпечити їх зворотне переважування у протилежному напрямі. Точніше кажучи, стан цих терезів будь-якої миті буде маяком для визначення правильного напряму руху економіки і фінансів нової країни. А ми «на виході» отримаємо лише два податки. Решту бюджету мають доповнити митні і акцизні платежі (рентні ж платежі мають стати вагомою часткою окремого соціального бюджету. Про це читайте в наступній главі).

Попередня
-= 57 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!