Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > КООПЕРАТИВНА ДЕРЖАВА — НОВЕ МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ

Тепер про нові принципи роботи фінансових інститутів.

Раніше, розповідаючи про кредитні спілки (каси взаємного фінансування) і їх об’єднання, я наголошував, що згідно з чинним законодавством такі фінансові структури мають бути безприбутковими. Тобто кредити, що вони видаватимуть членам кооперативів, будуть із нульовим відсотком. Це важливо саме тому, що, плануючи і структуруючи принципово нову фінансову систему кооперативної держави, ми у її фундамент закладаємо ті самі дві цеглинки, які відповідають ідеології, де сучасна економіка будується не на основі психології кредиту і позикового відсотка. Звуться вони нові гроші та безприбутковий принцип роботи сфери кредитування (інвестування).

Ще раз нагадаймо основні постулати антилихварської спрямованості нової фінансової системи. Отже, це відсутність спекулятивного фінансового ринку, повна відсутність позикових відсотків — кредитних і депозитних, життя людей і країни за спроможностями. Це боротьба за Людину з метою навчити її заробляти гроші суто власною творчою працею, подолати вірус безглуздого накопичення і занепадницьку психологію рантьє, перебороти намагання жити в борг. Щодня вести непримиренну боротьбу проти названих чинників, які можуть спричинити застійні процеси у фінансовій системі і в економіці нової країни загалом.

Природно виникає питання: якщо кредити «нульові», як виживатимуть інституції, обов’язок яких — саме кредитувати реальну економіку? І якщо раніше кредитні ресурси виникали переважно з ресурсів депозитних, то тепер при кредитному відсотку «нуль» депозитний відсоток (якби навіть депозити збереглися в майбутньому) становив би мінусове значення. Звичайно, це зі сфери фантастики.

Та розгляньмо таке питання. Хто і для чого братиме кошти за новими умовами? Подивіться вище на структурну будову фінансової системи країни. Хто й кого у ній має право фінансувати і під які проекти? По-перше, про споживчі кредити треба забути назавжди. Я вище вже наголошував, що кредитів «на проїдання» не повинно бути взагалі. Усі інвестиції мають бути тільки під виробничі, наукові, навчальні або інші творчі проекти. І якщо з кредитуванням кооперативної системи ми розібралися, треба розтлумачити кредитування інших економічних секторів.

Що стосується державного сектору, його фінансуватиме винятково держава через банк стратегічного інвестування і соціальних програм. Поточні проекти фінансуватимуться з коштів, які є в обігу країни, а важливі проекти державного значення — з цільових емісійних коштів «замкнутого циклу» під майбутню працю і додаткову вартість новостворених об’єктів.

Приватний бізнес, малий і середній, матиме два джерела фінансування. Перше джерело — це державні ресурси, коли приватний бізнес виконує державне замовлення повністю або частково. За умови укладення відповідної угоди з державою такий проект фінансується з державних оборотних коштів знову-таки через банк стратегічного інвестування і соціальних програм. Друге джерело — це кошти соціального розвитку місцевостей, коли приватний бізнес виконує роботи, передбачені стратегією розвитку його району, міста чи селища. Якщо є реальна ідея і якісний бізнес-план, фінансування можна буде отримати з фондів взаємного інвестування у регіональному обліково-розрахунковому центрі чи кредитній спілці (касі взаємного фінансування).

Тепер про чинник суто економічного характеру. Як кредитор, який дає гроші за нульовою ставкою, не «прогорить» і щонайменше вийде «в нуль»? Ви пам’ятаєте, що особливе значення має ліквідація лихварських кредитних грошей на основі позикового відсотка?

Попередня
-= 58 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!