Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Пригоди бравого вояки Швейка Том 2

- Небесну вечерю, на лоні Авраама…

- Ну, що буде нині на ту вечерю? Бо я справді дуже голодний. Я дуже змучився і тільки впав тут під дерево і відпочиваю. Мені зробилося мокро, і я думав, що я ранений на смерть, але я зовсім не ранений. На ту вечерю я повинен дістати подвійну порцію, бо я дуже голодний…

Рабин залишив як стій того буцімто раненого і зголосив у штабі, що ранених жидів нема.

Балоун впав навколішки і став палко цілувати палітурки молитовника. В тій хвилині ґраната вибухнула так близько, що зі стелі стала сипатися земля, а Швейк сказав тривожно…

- А тепер вже черга на нас.

Серед цього пекельного гармидеру залунав нагло голос:

- Командант! Командант! Командант!

- Вийдіть, Швейку, і погляньте, кого сюди чорти несуть, - сказав до Швейка оберлейтенант Лукаш! - Герґот! Може то гінець з наказом, щоб ми втікали?

Швейк хильцем, попід стіни окопів пішов в тім напрямку, звідки лунав голос.

- Командант! Командант! - роздався голос вдруге.

По хвилі Швейк вернувся з двома вояками, що таскали на плечах якісь важкі міхи.

- Що це, фасунок? Сир? Консерви? Солонина? - питав здивований оберлейтенант Лукаш.

- Слухняно голошу, пане оберлейтенанте, що самі ми не знаємо, що є в тих мішках, - сказав один з вояків. - Але маємо при собі листа пана полковника Шредера. Ми дістали наказ доставити ці міхи за всяку ціну. Маємо дістати за це срібні медалі і по два тижні відпустки.

Оберлейтенант Лукаш різким рухом руки роздер конверт полковника і швидко перебіг очима зміст листа. Полковник писав:

«Вміст цих двох міхів має бути негайно розділений між вояків з вказівками відповідного вживання надісланого матеріялу. Підпис: Полковник Шредер».

- Герґот! - сказав оберлейтенант Лукаш. - Що ж такого є в цих міхах? - З найвищим зацікавленням став Лукаш обмацувати обі посилки. Що це, до чорта? Ручні ґранати? Муніція? Світляні ракети? А до чорта!

Лукаш наказав Швейкові розпакувати негайно мішки, а Балоун, в якому зродилася надія на сухарі, або щось подібне, став Швейкові щиро допомагати.

Шпаґат на мішках розрізали і Швейк затопив в мішку руки. По хвилі витягнув під світло блимаючої свічки пачки тонкого паперу, поперев’язувані кольоровими стяжечками. Швейк подавав їх до рук Лукаша.

- Герґот! - сказав здивований Лукаш. - Що це має бути? Може це папірці до тютюну для вояків? Але, чейже ще не видавали воякам тютюну?…

Лукаш споглянув безрадно на мішки і на вояків, що також стояли здивовані, чекаючи на якесь вияснення.

- Ага! - відізвався нагло один із них. - Слухняно голошу, пане оберлейтенанте, що вчора була в селі візита якихось панів докторів, які заглядали також до лятрин. Чура пана полковника говорив, що чув різні нарікання тих панів докторів на те, що вояки вкидають до лятрин листи з дому, різні образки, а навіть вирізані з ґазет портрети найяснішого пана. Через це шириться деморалізація і паде пошана для родини, реліґії і держави. Слухняно голошу, пане оберлейтенанте, що цей папір призначений напевно до вжитку в лятринах.

- Так, так, так, - гукнув радісно Швейк. - Це напевно той папірець. Видно, таки не забувають про нас там нагорі. Але який гарний папір! Бачу тут кілька барв: біла, рожева, червона і голуба… Мати Божа! Пане оберлейтенанте, відколи живу, не бачив ще такого гарного кльозетного паперу. Папір, мов шовк. Тепер кожний вояк з приємністю побіжить собі до лятрини.

Лукаш аж поблід з досади. Звелів Швейкові замовкнути, а до вояків відізвався зламаним голосом:

- Замельдуйте панові полковникові, що ми від трьох днів не маємо хліба, консервів, менажі. Скажіть також, що не маємо муніції, бо телефоном не можемо її допроситися. Папір цей накажу роздати воякам, як тільки втихне стрілянина. Тепер вояки цього паперу зовсім не потребують.

- Бо хоч би навіть вояки хотіли виконати цей наказ і паперу вжити, то не могли б, - докинув Швейк. - Насамперед треба прислати менажу, а відтак папір. Це скажіть там у штабі.

- Замкніть губу, Швейку, бо вас шляк трафить! Не доводьте мене всі ви до розпуки!

Вояки відійшли. Балоун стояв над міхами в розпуці…

Небаром стрілянина вщухла і Лукаш вийшов з землянки.

Швейк наклав собі кльозетного паперу на дошку в землянці і простягнувся на ньому, мов на перині.

- Добре й це, - сказав до себе Швейк.

Біля десятої години стрілянина притихла зовсім, а москалі прислали парляментарів, щоб переговорити про коротке завішення зброї для погребання трупів. Було цих трупів чимало. Деякі з них лежали аж перед самими австрійськими окопами. Переговори тривали коротко і покінчилися успішно. Лукаш видав наказ робочому відділові батальйону, щоб допоміг копати москалям могили. Австрійський фельдфебель, що стояв на чолі цього робочого відділу, повернувся за хвилю й повідомив, що між убитими є також австрійці з передньої сторожі, яка не мала часу втекти до своїх у хвилі як розпочалася ворожа канонада. Смерть досягнула тих вояків перед самими своїми окопами.

Попередня
-= 147 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!