Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Розмір має значення

- Матка Бозка!

- Що там? - стривожився професор.

- Ніц, нічего. Нема проблєм.

Добре, хоч у цього йолопа вистачило глузду заткнутися. Врешті трохи отямившись, він відхилився від окуляра і витер спітніле чоло.

- Бардзо добже, - дещо непевно повторив він. - Пане Ліоне, прошу пана.

Адон Родимчик, не знімаючи скептичного виразу з обличчя, нахилився вперед і теж зазирнув у мікроскоп. Слава Богу, у цього нерви були міцніші, а тому він навіть оком не змигнув. Я спритно вихопив скельце з мікроскопа і витер об кишеню, знищуючи текст, виконаний мікроскопічним лабораторним олівцем: «Пане Марку! Пане Ліоне! КГБ хоче вас викрасти. Тільки прошу, без нервів. Підіть до туалету, друга та третя кабінки. Там знайдете пояснення».

Після такої інформації обом тут-таки по-справжньому закортіло вийти, і я їх розумію. А перевага рулону туалетного паперу перед скельцем мікроскопа очевидна - там можна розмістити до біса інформації, і знищення її після прочитання не складає жодної проблеми. На туалетному папері я уже більш докладно пояснив задум КГБ і запропонував вибір: або не повірити і потім нарікати на себе, або повірити і попрохати професора показати, як реально відбувається збирання шишок на плантації. На плантації я пообіцяв підготувати шлях до втечі.

Судячи з того, якими пополотнілими повернулися поважні пани з місць не таких віддалених, вони знайшли і прочитали мої листи. Пан Марек весь час нервово озирався на вертухая біля дверей, а той тільки весело шкірив зуби, чи то демонструючи гостинність, а чи уявляючи, як цьому товстому пасуватиме зеківська роба.

Родимчик виявився міцнішим. І хоч скептична усмішка зійшла з його лиця, однак піта лишилася на місці, мабуть, додаючи мужності.

Тепер треба було тільки чекати та сподіватися, що хлопці не наважаться перевіряти на собі правдивість моїх припущень. Принаймні я б на їхньому місці не став цього робити. Але слід віддати належне, добродії таки попсували мені нерви. Із півгодини вони точили якісь безглузді балачки про технологію, дотримання норм і правил виробництва, вимоги санітарної служби. Таке враження, що обидва щось у цьому розуміли. Я вже прокляв їх, їхніх матерів і весь рід до десятого коліна, коли нарешті почув райський голос:

- Ми б іще хотіли подивитися на виробництво, тобто, як це сказати… добування шишок.

Це був пан Марек, менш стриманий за свого колегу.

- Так-так, - тут-таки зметикував приєднатися й той. - Дуже цікаво, як саме ви збираєте шишки, наскільки мені відомо, це не така проста справа. Пане професоре, ви не могли б показати нам плантацію дерев, про які ми так багато почули?

Гнучкошиєнков здригнувся, неначе в нього влучили з бойової рогатки. Потім чомусь озирнувся на мене. Старий чортяка, чого іще тобі треба?

- Авжеж! - солодким голосом заспівала Аксінья, прикриваючи батькову розгубленість. - Завтра зранку ми із задоволенням…

- Зараз, - не менш солодко виправив її адон Родимчик, - зараз, голубонько, адже час іще є?

- Як скажете, панове, - погодилася вона.

Спрацювало! Це ще була не перемога, але половина перемоги. Ваза-арі, як кажуть у дзюдо. Тепер не забулися б про вашого покірного слугу, і можна було б по-справжньому радіти.

Я помаленьку прослизнув до виходу, де на вішаку висів наш теперішній верхній одяг, по простому кажучи, куфайки. Попри календарний вересень, погода тут трималася холодна, а крім того, такий одяг чудово захищав від кліщів. Схопивши свою куфайку, я на мить замислився і взяв до неї ще одну, найбільшу з усіх. Нехай господар вже пробачає за крадіжку, на тому світі розрахуємося. Тьху-тьху-тьху. Що це я раптом згадав про той світ? Не час іще, не час. Надто багато залишилося недобитих ворогів.

Отже, розжившись двома куфайками, я почекав слушного моменту і ящіркою пробрався до професорового кабінету. Старий зараз у такому стані, що запросто проігнорує свого вірного асистента. І справа навіть не в невдячності, а в банальних нервах. От я і влаштував засідку в кабінеті, аби в такий спосіб нагадати про своє існування.

- Миколо Васильовичу! - я вискочив, наче Пилип з конопель, коли Гнучкошиєнков зайшов одягтися перед далекою подорожжю.

- Ой, Господи! Налякав. Слухай, мало про тебе не забувся.

От вони, науковці, що я казав?!


- Робота не вовк,

Ти сказала в суботу,

Коли залишила самого мене…


- згадав я перекладену професором танку.

Старий посміхнувся, але потім зітхнув і наморщив чоло:

- Тільки як Їй про це сказати?

Кому це «Їй» я перепитувати не став. Якби у мене була така донька, задавив би власними руками.

Попередня
-= 85 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 8.

Останній коментар

Robzaf 15.04.2024

Can't answer an existing topic, what should I do ??
Maybe I'm not writing correctly?
Please tell me.
Yours faithfully.


Eldarkao 15.04.2024

How to reply to a topic?
Maybe I'm not writing correctly?
Need your help.
Yours faithfully.


Ivanhim 15.04.2024

How to react to an issue?
What am I doing incorrectly?
Require your assistance.
Cordially yours.


Додати коментар