Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Собор Паризької Богоматері

    —  Дякую вам, добродію.

    —  За що, пане? — спитав товстун, позіхаючи.

    —  Я   бачу,— відповів   поет,— що   вам   псує   настрій:   увесь  цей   гамір, який перешкоджає спокійно слухати мораліте. Та будьте певні:  ваше ім'я знатимуть нащадки. Будь ласка, скажіть, як вас звуть?

    —   Рено Шато, хранитель печатки паризької тюрми Шатле, до ваших послуг.

    —  Пане, ви тут єдиний прихильник муз,— сказав Гренгуар.

    —  Ви дуже ласкаві, пане,— відповів хранитель печатки Шатле.

    —  Ви   єдина   людина,— вів   далі   Гренгуар,— яка   уважно   слухала   містерію. Сподобалась вона вам?

    —  Гм,   гм! — відповів   товстун,   ще   не   зовсім   прокинувшись,— воно справді досить кумедно.

    Гренгуарові довелося задовольнитися цією похвалою, бо грім оплесків, змішаний з гучними схвальними вигуками, раптом урвав їхню розмову. Папу блазнів було обрано.

    —  Слава! Слава! Слава! — ревла юрба.

    Пика, яка в ту мить красувалася в отворі розети, була й справді гідна подиву. Після всіх п'ятикутних, шестикутних і всяких інших химерних облич, котрі одне за одним з'являлися в цьому віконці, не досягаючи того ідеалу гротесковості, який у збудженій оргією уяві створила собі юрба, тільки така неповторно бридка гримаса могла вразити це збіговисько й викликати бурхливе захоплення. Навіть сам метр Коппеноль аплодував їй; і навіть Клопен Труйльфу, який теж брав участь у змаганнях (і бог свідок, якого високого ступеня потворства могло досягти його обличчя), визнав себе переможеним. Ми зробимо те саме. Ми не будемо й намагатися відтворити в уяві читача чотиригранного носа, цього підковоподібного рота, маленького, майже прикритого рудою щетинистою бровою, лівого ока, тоді як праве зовсім зникало під величезною бородавкою, кривих, тут і там повиломлюваних зубів, схожих на зубчастий мур фортеці, потріскану губу, на яку звисав, немов бивень слона, зуб, цього роздвоєного підборіддя. Та ще важче відтворити вираз цього обличчя, якусь суміш злоби, здивування і смутку. А тепер уявіть собі, якщо зможете, цей образ.

    Визнання було одностайним. Усі кинулися до каплиці. Звідти, тріумфуючи, вивели щасливого обранця — папу блазнів. І тільки тепер подив і захоплення досягли своєї вершини. Гримаса була його справжнім обличчям.

    Скоріше, він увесь являв собою гримасу. Величезна голова, вкрита рудою щетиною; між плечима — здоровенний горб, а другий, такий же, на грудях; дивовижна будова стегон і ніг, настільки вигнутих, що вони сходилися тільки в колінах і були схожі на два серпи, з'єднані ручками; широкі ступні, потворні руки. І при всій цій потворності — якийсь грізний вираз сили, спритності та відваги,— дивний виняток із споконвічного правила, за яким і сила, і краса є наслідком гармонії. Ось якого папу обрали собі блазні.

    Здавалось, що це розбитий і невдало спаяний велетень.

    Коли ця подоба циклопа з'явилася на порозі каплиці, нерухома, кремезна і майже однакова завширшки і завдовжки, «квадратна в своїй основі», за словами однієї великої людини, то по її напівчервоному, напівфіо-летовому одягу, всіяному срібними дзвіночками, і передусім по її непере-вершеній потворності юрба одразу впізнала, хто це, і закричала в один голос:

    —  Це  ж  Квазімодо,  дзвонар!   Це  Квазімодо,  горбань  із  Собору  Паризької  богоматері!   Квазімодо  одноокий!   Квазімодо  кривоногий!   Слава! Слава!

    Як бачимо, бідолаха мав багатий набір прізвиськ.

    —  Стережіться, вагітні жінки! — гукали школярі.

    —  І ті, що хочуть завагітніти! — додав Жоаннес. Жінки й справді затуляли обличчя руками.

    —  Ох! Огидна мавпа! — сказала одна.

    —  Така ж зла, як і бридка,— додавала друга.

    —  Це чорт,— кидала третя.

    —  Я, на лихо, живу біля собору й цілісіньку ніч чую, як він блукає по даху.

    —  Разом з котами.

    —  Він завжди на наших дахах.

    —  І зурочує нас крізь димарі.

    —  Одного вечора ця крива пика зазирнула до мене у віконце. Я подумала, що то якийсь мужчина. Ну й злякалася ж!

    —  Я певна, що він літає на шабаш. Якось він залишив мітлу в ринві на моєму даху.

    —  О бридка пика!

    —  О мерзенна душа!

    —  Тьху!

    Чоловіки, навпаки, були в захваті й плескали в долоні.

    Квазімодо, причина цього сум'яття, все ще стояв у дверях каплиці, нерухомий, похмурий і серйозний, дозволяючи милуватися собою.

    Один школяр, здається Робен Пуспен, підбіг ближче і зареготав йому просто в обличчя. Квазімодо взяв його за пояс і відкинув кроків на десять у натовп. І все це мовчки.

Попередня
-= 18 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!