Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Війна з лозохвостиками

На заводі Христинка почастувала заввиробництвом історією, яку вигадувала прямо на ходу: буцімто від неї накивав п’ятами чоловік: змився з блудницею, ще й фамільні коштовності, гад, прихопив. Оце вона його переслідує й, буцімто, автомашину втікачів бачили біля цього заводу чотирнадцятого липня (цю дату після нудних підрахунків посвідчив і Закуска). Невідомо, повірив її баєчці завідуючий чи ні, але гукнути до оплетеної виноградною лозою альтанки, де вони бесідували, робітників (їх було всього четверо) не відмовився. Вдягнені в однаково чорні, зашмульгані, спецівки трударі довго й нехотя згадували той день, але підсумки їхніх розумових зусиль виявились для Христинки невтішними – того дня ніякий чужий легковик на завод не заїжджав. Те ж підтвердила й вагарка – окоренкувата, років сорока, молодичка з подзьобаним ластовинками обличчям. Вона б уже точно запам’ятала – така робота.

– А тут є нічна зміна? Може він заїздив уночі?

– Є, – кивнув головою завідуючий. – Олю, – звернувся до вагарки, – глянь там по журналу.

Тихо посміюючись, робітники пішли, а Христинка зайшла на вагову.

– Ох, мужики-мужики, – зітхнула вагарка, гортаючи заяложений журнал. – Мій он теж… Вже три дні, як не висихає – зарплату дали. Скорше б уже вона в нього закінчилась!.. Кажете чотирнадцяте?

– Так.

– Ось, з двадцятої чотирнадцятого до восьмої п’ятнадцятого – Безкровний Інокентій. Бітумоплавильник. І попередню зміну й наступну. Він тоді цілий тиждень ходив у нічну.

– А зараз його немає?

– Ні, сьогодні вихідний, а завтра йому теж наніч. Він у нас, знаєте, любить у нічну працювати.

– Спасибі. Він буде сам на зміні?

– Сам. В нас у нічну один чоловік ходить. Треба два, та людей не хватає…

І от знайомим уже манівцем, попід колією, вона йшла на зустріч з невідомим чоловіком, який, можливо, причетний якось до зникнення Максима. І резоном на користь такого припущення була не лише та обставина, що в ніч з чотирнадцятого на п’ятнадцяте липня він був на заводі, а й подробиця, яку повідомила Христинці всезнаюча „цереу” – Тимофіївна.

„Удома” Христинка пробувала випитати в тьоті Галі, чи не знає та чого цікавого про когось із працівників асфальтного.

– Гм, – стенула плечима тьотя Галя. – Ні, дочко, я там нікого не знаю. То заводик невеличкий, робочих мало…

Увечері прийшла Тимофіївна:

– Тю на тебе, Галко! А сліпа дівчина? – вигукнула, дізнавшись, чим цікавиться квартирантка.

– А таки тю! – плеснула по коліну тьотя Галя. – Він же робить на асфальтному, точно!

Христинка нічого не розуміла.

– Є тут, доню, один чоловік, – почала Тимофіївна, – живе з дочкою. А його жінка, мати тієї дівчини, померла, а по правді – загинула в аварії, тоді автобус розбився з людьми. Вони на той час уже розлучені були – він тинявся десь по світах, ніхто не знав де, а оце років зо два, як об’явився. А донька та – сліпа змалку. То він забрав її з інтернату та стали вони жити вдвох. А це ось, уважай, зовсім недавно він возив її десь, гомоніли люди, аж у Германію, і зробили там тій дівчині дуже непросту операцію. І що ти думаєш – дитина стала бачити! То була така новина! Ну от, не знаю, поможе це тобі чи ні, а він працює на асфальтному.

Попередня
-= 39 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!